Ενδιαφέροντα

Τηλέφωνο

2691074157

Διεύθυνση

25100 Σελιανίτικα Αχαΐας

E-mail

selianitika@selianitika.gr


sfragida

DSCN1501.jpg

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 251 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τι Ισχύει με τον Νόμο "Κλεισθένη" για το Τοπικό Συμβούλιο - Σταυροί Προτίμησης, Εκλογή Συμβούλων και Προέδρου της Κοινότητας.

Στις 26 Μαΐου οι εκλογείς θα κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν στα περιφερειακό, δημοτικό και τοπικό συμβούλιο τους υποψήφιους που επιθυμούν να τους εκπροσωπούν στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό σύστημα που επέφερε η μεταρρύθμιση με τον νόμο «Κλεισθένη» και ειδικότερα στις Τοπικές Κοινότητες επέρχονται αλλαγές, τόσο ως προς τον τρόπο εκλογής όσο και την νέα αυτοδιοικητική περίοδο ως προς την άσκηση διοίκησης από προέδρους και τοπικά συμβούλια.

Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο η κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών και η εκλογή των οργάνων της τοπικής κοινότητας, διαχωρίζονται πλήρως. Δηλαδή, η εκλογή των τοπικών συμβουλίων στις Κοινότητες γίνεται πλέον με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του εκάστοτε δημοτικού συνδυασμού και σε χωριστή κάλπη.

Για την εκλογή των συμβουλίων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων όπως είναι η κοινότητα Σελιανιτίκων που εκλέγει πενταμελές συμβούλιο (αντί για τριμελές όπως ίσχυε με τον «καλλικρατικό» νόμο), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίµησή του υπέρ ενός ή δύο (2) υποψηφίων συµβούλων κοινότητας.

Εφόσον ένα ψηφοδέλτιο λάβει ποσοστό ψήφων 50%+1 ο πρόεδρος της Κοινότητας θα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο και θα είναι ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στο πλειοψηφούν ψηφοδέλτιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τα μέλη του τοπικού συμβουλίου και υποψήφιοι πρόεδροι θα μπορεί να είναι οι δύο πρώτοι των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών και θα εκλέγονται με ψηφοφορία από όλα τα εκλεγμένα μέλη του τοπικού συμβουλίου.

Επίσης, στις τωρινές εκλογές έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και οι νέοι/νέες 17 ετών.

Καλό είναι όλοι οι εκλογείς προτού προσέλθουν στις κάλπες να γνωρίζουν τι ισχύει με τα τοπικά συμβούλια, πως εκλέγονται οι σύμβουλοι και ο Πρόεδρος της κοινότητας.

Με αίσθημα ευθύνης οι υποψήφιοι του τοπικού ψηφοδελτίου «Μαζί για τα Σελιανίτικα» (Γεώργιος Ρόζος, Βασιλική Θεοδωροπούλου, Ελένη Σταματέλου, Ιωάννης Τζεβελέκας, Ευθύμιος Χυτήρης) ζητούν την στήριξή σας, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα στην νέα αυτοδιοικητική περίοδο να ασχοληθούν όλοι μαζί με τα σημαντικά θέματα του χωριού μας.

Όλοι οι εκλογείς στην κοινότητα πρέπει να έχουν κατά νου ότι τα Σελιανίτικα αξίζουν το καλύτερο! Ας είμαστε την επόμενη ημέρα των εκλογών περήφανοι γι’ αυτούς που μας εκπροσωπούν, όσο περήφανοι είμαστε για τον τόπο μας.