Ενδιαφέροντα

Τηλέφωνο

2691074157

Διεύθυνση

25100 Σελιανίτικα Αχαΐας

E-mail

selianitika@selianitika.gr


sfragida

DSCN0242.jpg

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 259 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ν. 4555/2018 "Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι" - Τι προβλέπει για τις Τοπικές Κοινότητες.

foto rozosΚαποδίστριας, Καλλικράτης και τώρα...Κλεισθένης. Για την ιστορία ο Κλεισθένης θεωρείται θεμελιωτής του δημοκρατικού πολιτεύματος, μέγας μεταρρυθμιστής, αλλά και ο πολιτικός που αναδιαμόρφωσε τον πολιτικό χάρτη της αρχαίας Αθήνας, ξαναχωρίζοντας τους δήμους της πόλης.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που εισάγει ο Ν. 4555/2018, γνωστό ως ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι", είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως προς την εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Μάλιστα, οι υποψήφιοι Δημοτικοί και οι Κοινοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται ανάλογα με τα ποσοστά που λαμβάνει ο κάθε συνδυασμός στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο δε Δήμαρχος εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή εφόσον πετύχει το 50% + 1 των ψήφων, διαφορετικά Δήμαρχος εκλέγεται όποιος πλειοψηφίσει στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δυο (2) πρώτων, ασχέτως πόσους συμβούλους έχει εκλέξει (από τον πρώτο γύρο).

Στην εκλογική αυτή διαδικασία τα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων θα είναι ανεξάρτητα από αυτών των τοπικών κοινοτήτων, δηλαδή θα υπάρχουν ξεχωριστές κάλπες για τους υποψήφιους συνδυασμούς των κοινοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, για τις εκλογές στις τοπικές κοινότητες προβλέπονται τα εξής:

-Κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας, ο αριθμός των οποίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και τριάντα τοις εκατό (30%). Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο θα ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του κάθε συνδυασμού.

-Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση που υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού.

-Επιτρέπεται να κατατεθούν συνδυασμοί με το ίδιο όνομα και έμβλημα σε περισσότερες της μίας κοινότητες του δήμου, εφ’ όσον αυτό ταυτίζεται με το όνομα και το έμβλημα συνδυασμού υποψηφίου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συνδυασμός υποψηφίου δημάρχου, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει συνδυασμούς και για τα τοπικά συμβούλια.

-Όλες οι κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγουν μόνο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας.

-Οι υποψήφιοι σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων που εκλέγουν τοπικά συμβούλια (πληθυσμός πλέον των 300 κατοίκων) και μπορούν να περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο είναι από 7 έως 9 για τα 7μελή τοπικά συμβούλια και από 5 έως 8 για τα 5μελή τοπικά συμβούλια. Το ίδιο ποσοστό υποψηφίων γυναικών, και ήτοι 40%, ισχύει και για τα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων.

-Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.

-Για τα τοπικά συμβούλια που αποτελούνται από 7 μέλη οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν 2 σταυρούς ενώ για τα 5μελή μόνο 1 σταυρό.

-Πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας θα εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του τοπικού συμβουλίου για όλη τη δημοτική περιόδο, ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς.

-Πρόεδρος κοινότητας που έχει πληθυσμό κάτω από 300 κατοίκους εκλέγεται ο υποψήφιος που θα πάρει τους περισσότερους σταυρούς στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Διευκρινίζεται, ότι το όριο των 300 κατοίκων λογίζεται, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, στον μόνιμο πληθυσμό και όχι στον πραγματικό πληθυσμό, ο οποίος είναι ο πληθυσμός της απογραφής που έγινε στις 9/5/2011.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ρόζος - Σύμβουλος Τ.Κ. Σελιανιτίκων.