Ενδιαφέροντα

Τηλέφωνο

2691074157

Διεύθυνση

25100 Σελιανίτικα Αχαΐας

E-mail

selianitika@selianitika.gr


sfragida

DSCN1501.jpg

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 36 επισκέπτες και κανένα μέλος

 

Δραστηριότητα Erasmus+ KA1 στα Σελιανίτικα -  Η Ανεργία στους Νέους.

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΜΚΟ στην Πάτρα διοργάνωσε και υλοποίησε στα Σελιανίτικα Αχαΐας από 22 έως 29/9/2017 το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1, "YouthEm: Empowering Youth Employability". Την αποστολή των νέων υποδέχθηκε στα Σελιανίτικα ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων Ήλιος Γιώργος Ρόζος, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους για την ενδιαφέρουσα δραστηριότητά τους.

Σαράντα Νέοι από χώρες όπως, Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Σερβία, Τουρκία, Λιθουανία και Ιταλία συμμετείχαν σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1, με θέμα την ανεργία των νέων στην Ευρώπη, απασχολησιμότητα, απόκτηση δεξιοτήτων, απαραίτητες για την εργασία. ενώ βασικός στόχος αποτελεί η ενδυνάμωση των νέων με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην ανεύρεση εργασίας και στην αύξηση της απασχολησιμότητας τους. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι νέοι μας ανέπτυξαν τις δεξιότητες αυτές μέσω μη τυπικής μάθησης και μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τέχνη.

Στόχοι προγράμματος:

•να αναδειχθούν, βελτιωθούν, καλλιεργηθούν οι βασικές ικανότητες και οι εγκάρσιες δεξιότητες των συμμετεχόντων νέων, ιδιαίτερα εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς προσόντων.
•Να συμμετάσχουν οι νεαροί μας σε θέατρο δρόμου σε πεζόδρομο στο κέντρο των Σελιανίτικων με θέμα: «Πώς οραματίζονται οι νέοι την ανθρωπότητα σε 30 χρόνια».
•να προωθηθεί η συμμετοχή των νέων στη Δημοκρατική ζωή της Ευρώπης
•να ενισχυθεί η ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη & το αίσθημα του «ανήκειν» στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
•να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς, να συμμετέχουν στον διαπολιτισμικό διάλογο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κοινωνική απομόνωση των νέων.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την ανεργία στις χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, καθώς και για δράσεις της πολιτείας και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών σε κάθε χώρα για την αύξηση της απασχολησιμότητας των νέων. Επίσης, μέσω συζήτησης σε ομάδες εργασίας ενημερώθηκαν για τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας νέος, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας. Το Σχέδιο αυτό ανέδειξε τις βασικές ικανότητες των νέων, ενδυνάμωσε και καλλιέργησε τις βασικές και εγκάρσιες δεξιότητες τους μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης, προώθησε δημιουργικά και πρωτοποριακά Ευρωπαϊκά μονοπάτια στο θέμα «ανεργία των νέων», για την προσωπική τους εξέλιξη, βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και προοπτικών, ενισχύοντας την κοινωνικότητα τους καθώς την ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη.

Οι νέοι μας στρέφονται και αναζητούν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τι δυνατότητες προσφέρει η Ευρώπη στους νέους; Τι είναι το EURES; Ποιες είναι οι ικανότητες & ποιες είναι οι δεξιότητες απαραίτητες για τους νέους σήμερα προς εύρεση εργασίας; Οι απαντήσεις περικλείονται στα διαδραστικά εργαστήρια που διεξήχθησαν, με την ενεργή συμμετοχή των νέων, χρησιμοποιώντας μεθοδολογία μη τυπικής μάθησης όπως: εργαστήρια, ασκήσεις γνωριμίας και επικοινωνίας, παιχνίδια ρόλων, θεατρo δρόμου (street Art) , ασκήσεις & δραστηριότητες, στη φύση, μάθηση μέσα από την εμπειρία και κυρίως μέσω peer-learning (μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο), αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία, οι οποίες σχεδιάστηκαν και ετοιμάστηκαν εξ ‘ ολοκλήρου από τους ίδιους τους νέους πριν την ανταλλαγή.

Επιπλέον, οι νέοι έμαθαν να συντάσσουν το προσωπικό τους βιογραφικό σημείωμα χρησιμοποιώντας το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europass CV.

Η προσομοίωση συνέντευξης που ακολούθησε άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους, καθώς πολλοί νέοι για πρώτη φορά βρέθηκαν στη θέση να συμμετάσχουν σε μια συνέντευξη. Επιπρόσθετα, η ευρηματικότητα και η καινοτομία των νέων αποτυπώθηκε στις επιχειρηματικές ιδέες τους κατά το σχεδιασμό πρωτότυπων και ευφάνταστων start-up εταιρειών, καθώς και στον τρόπο προώθησης, διαφήμισης και πώλησης των προϊόντων και των υπηρεσιών των εταιρειών αυτών.

Στα Σελιανίτικα πραγματοποιήθηκε το τελικό στάδιο της ανταλλαγής αυτής των νέων, με την παρουσίαση των τεσσάρων εργαστηρίων workshops στις 28 Σεπτεμβρίου, που προετοιμάζονταν καθ’ όλη την εβδομάδα και περιελάμβαναν θέατρο, μουσική, ζωγραφική και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θέμα όλων των workshops ήταν: «Πώς φαντάζεστε τη δουλειά σας σε 30 χρόνια;». Οι νέοι με τη φαντασία τους και την ευρηματικότητά τους και πάλι παρουσίασαν εκπληκτικά έργα σε όλους τους τομείς της τέχνης και όλοι εντυπωσιάστηκαν με τα αποτελέσματα.

Erasmus co funded

Η παρούσα δημοσίευση εκφράζει μόνο την άποψη του συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε χρήση των περιεχόμενων πληροφοριών.